Enebolig i vernet stall, Oslo

Norges førsteambassadør til Kairo har kjøpt et gammelt teglhus ved Sagene mølle. Huset er opprinnelig en gammel stallbygning som idag fungerer som næringslokale. Byantikvaren i Oslo har vernet huset og endringer i selve fasaden tillates ikke.

Crux arkitektur AS har tegnet om huset til en enbolig.

Utfordringene var å bruke de opprinnelige åpningene i huset på en konstruktiv måte mht lys og kommunikasjon, samt å skape utesituasjoner som gir kvalitet.

En svart stålkonstruksjon med integrert postkassestativ skaper en overbygget inngangssituasjon med benk/plantekasse i polert betong under. Konstruksjonen blir også balkong med utgang fra stuen, som har ettermiddags- og kveldssol.

I førsteetasje kommer man inn i en hall. Denne er direkte forbundet med et “offentlig” bibliotek. I tillegg er det ungdomsrom, gjesterom, gjestebad og vaskerom/lagring.

Hovedetasjen har oppholdsrom i åpen løsning. Kjøkkenet får mye lys fra overlysvinduer i takflaten mot nordøst, og stuen fra to vinduer med svært lav brystning. Hovedsoverommet har eget bad.

Mønedrageren som er ny og i limtre, byggges inn og det etableres en opak flate med jevn belysning som også skjuler ventilasjon oppunder mønet.

Kategori: Bolig